Kattenbelletjes
Lichaamstaal
Home
Het begin
Kittens
Zintuigen
Lichaamstaal
Agressie
Angst
Kattenziekte
Toxoplasmose
Vlooien-Allergie
Rabiës
Suikerziekte
Tandpijn
Teken
Grappig verhaal over een pil geven
Sabbelen
Rassen
Bijgeloof
Ditjes & Datjes
Noa & Mi-Ké
Felix
Liedjes & Gedichtjes
Twee katten uit Katwijk
De nieuwe kater
De Kat
Katten Fratsen
De Kat van Ome Willem
Hoe noem je een kat
Beroemde katten
Garfield
Tom & Jerry
De Rode Kater & Loedertje
Cliparts
Grappig
I never drink again
Poezen gebed
Boeken
Cats
Cat Proverbs
Cat Sayings
Cat Superstitions
Cat Facts
Cat Poetry
All sorts of cats

kat-026.gif

Poes begroet je met de staart omhoog...ze is in een goede bui en blij dat je er weer bent.
 
Oortjes gespitst en staart omlaag dan is ze ontspannen maar ook alert.
 
Ook geeft ze je kopjes....ze laat je merken dat ze je aardig vind, tevens bakent ze meteen haar terrotorium af,  (van mij!!)..maar het kan ook inhaligheid zijn,(bijvoorbeeld :geef me eten!!!!)

kat-025.gif

Een heftig , heen en weer bewegende, gebogen staart betekend dat ze opgewonden of gepikeerd is.

Heeft ze een hoogopgerichte staart en gebogen oren dan is ze ook in een goede bui.

Oren plat naar achteren, snorharen naar voren gericht, hoge rug....dan maakt ze zich groot en is angstig en onzeker.ze staat in dubio of ze nu moet gaan aanvallen of hard weglopen.

Zwiepende  staart duidt op een dreigende aanval.

Als ze dan door de pootjes zakt en de staart omhoog richtdan gaat ze tot  de aanval over.

In de natuur beperken katten lichamelijk contact tot een minimum. Desondanks vinden de meeste van hen het prettig om af en toe door een vertrouwd mens geaaid te worden. Maar niet te láng. Want als dat gebeurd raakt een kat in de war. Hij geeft om je, maar zijn instinct zegt: gevaar.

Daar kan hij niets aan doen en het heeft dan ook totaal geen zin om het hem kwalijk te nemen of hem ervoor te straffen. Probeer hem te begrijpen.

Het gevoel van gevaar kan ineens opkomen. Soms veroorzaakt door plotseling geluid doordat er iemand in de buurt een klap op een tafel geeft (een enthousiaste uiting van iemand in de kamer die naar een voetbalwedstrijd op de televisie kijkt bijvoorbeeld) maar ook het openen van een blikje frisdrank. Dat plotselinge scherpe geluid kan een kat alarmeren en terwijl je hem aait, ‘pakt’ hij je.

Een kat heeft een natuurlijke behoefte om geaaid te willen worden. De hand van de mens fungeert dan als de tong van de moederpoes. Kittens hebben er na een poosje genoeg van en geven dat duidelijk te kennen. De moederpoes stopt dan met de verzorging.

Het kan voorkomen dat de eerste behoefte om geaaid te willen worden, overgaat in angst. De kat herinnert zich hoe hij of als kitten, of tijdens een behandeling bij een dierenarts bijvoorbeeld, eerst vriendelijk geaaid werd, om vervolgens platgedrukt te worden en een injectienaald of een anti-vlooien pipetje in zijn nek geduwd te krijgen. Oftewel een herinnering aan een onaangenaam vervolg op het aaien.

Zachte buik
Een beduchte plek om de kat te aaien is zijn buik. Er zijn katten die op hun rug gaan liggen en je uitnodigen om op zijn prettige zachte buik te aaien. Dan zal je extra alert moeten zijn op zijn vermogen om vanuit die positie je te ‘pakken’. Met zijn voorpoten kan hij je hand grijpen, zijn tanden zet hij in je pols en met de achterpoten slaat hij tegen je arm. Dan is er maar één manier om uit zijn greep los te komen: doe niets!

Als je goed naar hem kijkt kun je zien wanneer hij geïrriteerd raakt. Hij begint met het puntje van zijn staart te slaan. Zijn oren gaan wat naar achteren en zijn ogen worden groter en soms donkerder. Hij ligt er niet meer helemaal ontspannen bij. Als je dat merkt moet je direct stoppen met aaien. Doe je dat niet, dan heb je grote kans dat hij je opeens ‘pakt’. Wat moet je dan doen? Nogmaals, níets. Geef je over. Onderdruk je natuurlijke reactie om je hand terug te trekken en houd je volkomen stil. Je kat zal dat respecteren en loslaten.

Je moet je zo’n gebeurtenis nooit persoonlijk aantrekken!

luiekat.gif