Kattenbelletjes
Sabbelen
Home
Het begin
Kittens
Zintuigen
Lichaamstaal
Agressie
Angst
Kattenziekte
Toxoplasmose
Vlooien-Allergie
RabiŽs
Suikerziekte
Tandpijn
Teken
Grappig verhaal over een pil geven
Sabbelen
Rassen
Bijgeloof
Ditjes & Datjes
Noa & Mi-Kť
Felix
Liedjes & Gedichtjes
Twee katten uit Katwijk
De nieuwe kater
De Kat
Katten Fratsen
De Kat van Ome Willem
Hoe noem je een kat
Beroemde katten
Garfield
Tom & Jerry
De Rode Kater & Loedertje
Cliparts
Grappig
I never drink again
Poezen gebed
Boeken
Cats
Cat Proverbs
Cat Sayings
Cat Superstitions
Cat Facts
Cat Poetry
All sorts of cats

Dwangmatig sabbelen

 

Er zijn katten die niets fijner vinden dan wol. of het nou om sokken of de favoriete trui van het baasje gaat, niets is veilig. Dit is lastig omdat ze het niet alleen bij sabbellen houden, maar de kledingstukken of wollen dekens systematisch kapot bijten. het is ook gevaarlijk, want als een kat teveel wol inslikt,hopen de wolvezels zich in zijn maag op en vormen kluwen draden, die het dier niet meer kan uitscheiden. Vaak kan dan alleen nog een operatie uitkomst bieden.

Het eten van en sabbellen op wol behoort tot de bekendste gesdagstoornissen onder katten en wordt vooral bij Siamezen, Birmanen of kruizingen daarvan waargenomen. Het is best mogelijk dat dit wangedrag een genetische afwijking, en dus aangeboren is. De betrokken katten beginnen bijna allemaal  op een leeftijd van twee tot acht maanden met sabbelen.

Maar elke kat, ongeacht het ras, kan een passie voor het sabbelen op wol ontwikkelen. Sommige katten gedragen zich alsof ze verslaafd zijn aan wol, anderen sabbelen er slechts af en toe op. Behalve een genetische afwijking kan ook een uigreflex de oorzaak zijn, wat vooral voor katten geldt die te vroeg bij hun moeder werden weggehaald of zonder hun moeder moesten opgroeien. Maar het kan ook een onbewuste uiting van hun jachtinstinct of het vangen van prooi zijn.

Als je een kat hebt die gek is op wol kun je allereerst alles wat van wol is veilig in een kast opbergen.In sommige gevallen stoppen katten uit zichzelf met dit gedrag als ze langere tijd geen wol zijn tegengekomen, Maar de meeste katten zijn koppig en soms moet je allerlei trucs gebruiken om de kat het plezier te vergallen dat het sabbelen op zijn favoriete wollen dekentje geeft.

Een straaltje water uit de plantenspuit als je de kat op heterdaad betrapt kan helpen. je kunt voor de bedreigde spullen ook een speciale bitterspray, eucalyptusolie of menthol gebruiken om het sabbelplezier van de kat te bederven.

Soms heeft de oorzaak van dit euvel ook met het eetgedrag van de kat te maken. Bij katten die uitsluitend blikvoer eten, kan het helpen als je hen extra een schaaltje droogvoer aanbiedt.ook door het overschakelen naar voer met een hoger vezelgehalte wort soms succes behaald.

Soms is het sabbelen op wol een noodkreet.  De kat verveelt zich, vooral als hij een sterke band met zijn baasje heeft. Hij prefereert dan meestal kledingstukken die zijn baasje heeft gedragen en die niet perse wol hoeven te bevatten. In die gevallen helpt alleen een vastberadene 'nee!' en een straaltje water uit de plantenspuit. De hechte band is in zulke gevallen zowel een voordeel als een nadeel,omdat de band de gedragstoonis veroorzaakt. Anderzijds kun je een kat iets makkelijker alfleren als je een een goede band hebt met het dier.

 

NB: Voor alle tegenmaatregelen geldt altijd: als je de gaten in de wollen deken ontdekt ,is het te laat. Je mag een kat nooit na de  'misdaad' uitschelden of met een straal uit de plantenspuit straffen. Dit mag alleen als je de kat op heterdaad betrapt. Hij heeft anders geen idee waar je hem voor straft en de straf zou dus niets uithalen en averechts werken op jullie vriendschap.