Kattenbelletjes
Agressie
Home
Het begin
Kittens
Zintuigen
Lichaamstaal
Agressie
Angst
Kattenziekte
Toxoplasmose
Vlooien-Allergie
Rabiës
Suikerziekte
Tandpijn
Teken
Grappig verhaal over een pil geven
Sabbelen
Rassen
Bijgeloof
Ditjes & Datjes
Noa & Mi-Ké
Felix
Liedjes & Gedichtjes
Twee katten uit Katwijk
De nieuwe kater
De Kat
Katten Fratsen
De Kat van Ome Willem
Hoe noem je een kat
Beroemde katten
Garfield
Tom & Jerry
De Rode Kater & Loedertje
Cliparts
Grappig
I never drink again
Poezen gebed
Boeken
Cats
Cat Proverbs
Cat Sayings
Cat Superstitions
Cat Facts
Cat Poetry
All sorts of cats

Er zijn verschillende vormen van agressie:

Uit angst, door irritatie, speelse agressie,agressie naar een nieuwe kat etc.

 

Als een kat erg bang of opgewonden is door iets of iemand, kan hij zijn agressie uiten op het dichts bijzijnde levende wezen en ook jij kan dat dan zijn, maar het is dan niet persoonlijk bedoeld, de agressie is overgesprongen naar jou omdat poes die niet op de juiste plek kwijt kon.

Wanneer poes zich bedreigd voelt  door iemand uit het gezin (dier of mens)kan hij ook zijn angst afreageren op iemand anders.

Soms wordt daar 1 persoon voor uitgekozen, niet omdat poes die onaardig vind maar eerder omdat hij het gevoel heeft dat die persoon 'veiliger' is om aan te vallen. 

Je moet erg voorzichtig zijn met een opgewonden of angstige kat, ook al heb je nog zo'n goede band met hem.

Wacht tot hij  een beetje gekalmeerd is en raak hem in tussentijd niet aan.

Een kat straffen heeft nooit zin,maar in dit geval kan het zelfs erg gevaarlijk zijn. Agressie van jouw kant maakt zijn angst juist erger. Zet hem eventueel even apart.

In ernstige gevallen kan het nodig zijn hem opnieuw te laten wennen aan de mensen en/of dieren om zich heen, eventueel met ondersteuning van tranquillizers. (alleen onder begeleiding van de dierenarts!)

Een kat heeft een eigen territorium nodig, al is het maar een stoel. wanneer hun persoonlijke plek bedreigd word willen ze die verdedigen en kunnen ze agressief worden. De meeste katten die een huis delen, vinden (op den duur) een bepaald onderling evenwicht.

Dat evenwicht kan op verschillende manieren verstoord worden, bijv. als er een nieuwe kat in huis komt, of wanneer een kat voor langere tijd bij de dierenarts is geweest. Wanneer zo'n kat weer thuis komt kan hij er anders uitzien of anders ruiken, daardoor is het mogelijk dat de andere kat hem niet meer herkent en hem als een indringer ziet.

In de meeste huishoudens met meer katten breekt er wel eens ruzie uit, maar meestal stelt dat niet zoveel voor.

Soms gaat het echt fout. Dat gebeurt doorgaans wanneer een kat ergens van geschrokken is en daar een andere kat de schuld van geeft.

Er valt bijv. een boek uit de kast bovenop, of net naast de ene kat. hij springt met een schreeuw op en gaat er in paniek vandoor.

Onderweg komt hij de andere kat tegen, die op zijn beurt denkt dat hij aangevallen wordt en van zich afbijt.

De eerste kat, gek van angst, verdedigt zichzelf uit alle macht. Het wordt een écht gevecht, als je het ziet gebeuren, kun  je de katten het beste een paar uur apart zetten to ze tot rust zijn gekomen.

Vaak is dat genoeg. helaas ben je er niet altijd bij wanneer zoiets gebeurt en blijven de katten elkaar na zo'n incident lastig vallen.

In dat geval kun je de katten het beste opnieuw aan elkaar laten wennen.

Wanneer je poes hebt die een nestje krijgt is het heel verleidelijk om een kitten te houden. dat gaat goed tot de kitten volwassen wordt.

Tegen die tijd kan zo'n jonge poes een bedreiging gaan vormen voor de moederpoes, of voor de andere katten in huis. 

In het wild zorgt een poes voor haar jongen tot ze voor zichzelf kunnen gaan zorgen. daarna jaagt ze har kinderen weg: ze moeten hun eigen leven gaan leiden.

Katten zijn eenlingen. Maar er is een belangrijker reden waarom moeder ze wegstuurt . Haar volwassen zonen zouden haar kunnen bevruchten (inteelt) en haar dochters worden rivalen.

Je kunt een kat helaas niet uitleggen dat hij gecastreerd of gesteriliseerd is, hij /zij reageert instinctief.

Hetzelfde verhaal geld wanneer je twee kittens uit hetzelfde nest hebt genomen.

Wat moet je eraan doen???

Ook in dit geval zit er vaak niets anders op dan de katten helemaal opnieuw aan elkaar te laten wennen.

Soms liggen twee katten elkaar gewoon niet. dan kun je doen wat je wilt, maar er helpt niets. Het enige wat er dan op zit is een goed huis te zoeken voor de kat die er het laatste is bijgekomen.

De meeste katten vallen aan als ze zelf aangevallen worden. mensen klagen vaak dat hun kat hun gebeten of gekrabbeld heeft, maar meestal vertellen ze er niet bij dat ze, voordat gebeurde, kwaad op de kat waren.

Of in het geval van kinderen, dat ze de kat geplaagd hadden. 

Wanneer je een kat slaat,of aan zijn staart trekt dan doe je hem pijn.

Hij reageert hierop door terug te slaan.

Wanneer hij eerder slechte ervaringen op heeft gedaan met jou of wie dan ook en hij ziet jouw kwaad op zich afkomen, dan heb je kans dat hij zich gaat verdedigen voordat er iets gebeurd is.

Hij wil de pijn voor zijn en dat is begrijpelijk.

De enige manier om dit soort agressie onder controle te houden is  om je eigen agressie onder controle te houden.  

Wanneer je een kat geen pijn doet, hem niet slaat en hem niet bang maakt met wilde gebaren of geschreeuw, heb je nergens last van.

Wanneer een kind door een kat is gekrabbeld of gebeten dan kun je er rustig van uitgaan dat zo'n aanval veroorzaakt is door pijn.

Laat kleuters niet alleen met een kat.

De meeste katten pikken ongelooflijk veel van kinderen, maar zelfs de aardigste kat heeft zijn grenzen. Een krab betekent dan; tot hier en niet verder.

Wanneer een kat plotseling en zonder enige onverklaarbare redenen agressief wordt, moet je naar de dierenarts gaan.

Er zijn nogal wat ziektes die gedragsveranderingen in de vorm van agressie kunnen veroorzaken. (bijv. schildklierproblemen) het kan ook zijn dat je kat geďrriteerd is omdat hij ergens pijn heeft en dat afreageert door agressief te worden.

Als je echt alles hebt geprobeerd en zeker bij ernstige ziektes is er soms geen andere oplossing dan euthanasie.

Hoe moeilijk dit  ook is, wanneer je geen kant meer op kunt is dit de meest humane oplossing voor je kat.

bron: Majesteit juni/juli 2004